Spring naar hoofd-inhoud

Woongoed Zeeuws-Vlaanderen plaatst eerste tiny house

Een woning in één dag

Gisteren in de namiddag plaatste woningcorporatie Woongoed Zeeuws-Vlaanderen een tiny house op het terrein van Tragel in Clinge. De Heijmans ONE, zoals de woning heet, is een compleet huis van 39m2 met een efficiënte indeling en geschikt voor een éénpersoonshuishouden. Voor Woongoed Zeeuws-Vlaanderen is deze eerste tiny house een primeur. De woning fungeert als pilot. Blijkt dit een succes, dan is de intentie om er in de toekomst mogelijk nog meer bij te plaatsen. Het plaatsen van de tiny houses is een initiatief van de gemeente Hulst, Tragel, Emergis en Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. Samen ontwikkelden zij de plannen voor het plaatsen.

Tussenoplossing
De eenpersoonshuizen in Clinge worden gebruikt als tussenoplossing voor zelfstandig maar toch beschermd wonen. De huurder woont op zichzelf maar kan eenvoudig terugvallen op zorg als dit nodig blijkt te zijn. Er is begeleiding vanuit Emergis en zo nodig ondersteuning vanuit Tragel. Een mooie oplossing om toch de weg naar zelfstandigheid terug te vinden. “Als maatschappelijk betrokken organisatie zijn we blij dat we op deze manier kunnen bijdragen aan het vergroten van de zelfredzaamheid van bewoners”, aldus Ralph van Dijk, directeur van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen.

Duurzaam en efficiënt
Luc van Velthoven van Heijmans vertelt: “Ook voor Heijmans is dit een primeur, het is de eerste keer dat een Heijmans ONE woning een tweede leven krijgt. Precies hoe we het ooit hadden bedacht met het ontwerp van deze eenpersoonswoning. Een duurzame en efficiënte oplossing voor alle partijen. We zijn trots dat deze ONE een mooie, nieuwe bestemming krijgt in Zeeuws-Vlaanderen!” Het karakter van deze tiny houses sluit eveneens aan op de visie van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen, die het ontwikkelen van duurzame woningen hoog op de agenda heeft staan.

Een woning in één dag
Het huis wordt geleverd door bouwbedrijf Heijmans. De Heijmans ONE is gemaakt van duurzame materialen, circulair en vraagt weinig onderhoud. De woning voldoet aan het tijdelijk bouwbesluit, waarmee de kwaliteit gegarandeerd is. Constructief gaat de woning zeker dertig jaar mee. Maar, omdat de Heijmans ONE een tijdelijk bouwwerk is, mag hij maximaal vijftien jaar op eenzelfde plek staan. Het huis dat in Clinge wordt geplaatst, is een bestaande woning van vier jaar oud die tot voor kort gebruikt werd als showcase en informatiecentrum in Den Haag. Heijmans plaatst de woning in samenwerking met H4A. Het verplaatsen van de Heijmans ONE kost slechts een paar dagen tijd inclusief de voorbereidingen en de afwerking. De nieuwe huurder zal er op korte termijn intrekken.

Terug