Spring naar hoofd-inhoud

Woongoed Zeeuws-Vlaanderen 75 jaar!

Op 9 april 1948, vandaag 75 jaar geleden, werd de voorloper van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen, de RZVW, bij Koninklijk Besluit ‘toegelaten’. Zes maanden eerder, op 25 oktober 1947, werd de woningcorporatie opgericht. De vereniging werd destijds opgericht om Katholieke Zeeuws-Vlaamse arbeiders van een eigen huis te voorzien. In die 75 jaar veranderde er veel! Zoals  overnames, de fusie met AWZV en wetgeving. We nemen u graag mee terug in de tijd!  

Van RZVW naar Woongoed
RZVW heette in eerste instantie de Katholieke Zeeuwsch-Vlaamse Woningbouwvereniging. In 1969 werd ‘katholieke’ vervangen door ‘regionale’ en ontstond de naam RZVW (Regionale Zeeuwsch-Vlaamse Woningbouwvereniging). Hiermee werden de woningen ook toegankelijk voor niet-katholieke woningzoekenden. In 2003 vond de fusie plaats met de Algemene Woningbouwvereniging West Zeeuwsch-Vlaanderen (AWZV) en ontstond Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. Op 1 januari 2006 namen de werknemers hun intrek in het huidige kantoor aan de Communicatielaan in Terneuzen.

Eerste woningen
De allereerste huurwoningen die in het bezit kwamen van de toenmalige RZVW stonden aan de Groenendijk in Kloosterzande. De woningen nam zij over van de voormalige gemeente Hontenisse. Huurders betaalden hiervoor destijds vier gulden vijftig per week! Ook bouwde de vereniging de eerste vier eigen woningen, aan de Frederik Hendrikstraat in Lamswaarde. Vlak daarna werden ook woningen opgeleverd in Philippine en Sluis. AWZV bouwde de eerste woningen op 27 april 1963; een complex van 126 woningen. Inmiddels heeft Woongoed Zeeuws-Vlaanderen zo’n 5800 woningen in bezit en beheer. Ook het aantal werknemers steeg; van vier in 1966 naar zo’n zestig nu.  

Verschillende woonvormen
Behalve eengezinswoningen werden in de loop der jaren ook andere woonvormen gerealiseerd, zoals bejaardenwoningen en later aanleunwoningen onder andere bij het ’t Lam in Oostburg, De Toren van Bourgondië in Sluis, Vremdieke in Hoek en Goedertijt in Breskens. Ook werden we later betrokken bij grotere projecten zoals het Multifunctioneel Centrum (MFC) in Sas van Gent en Breskens en het gezondheidscentrum in Axel. Medewerking verlenen aan dit soort projecten is tegenwoordig niet meer mogelijk voor een woningcorporatie.

Duurzaamheid en leefbaarheid
Al in 1997 werd duurzaam gebouwd. Bij de bouw van de ‘Hoven van Axel’ werd gebruikt materiaal toegepast en op enkele daken liggen al sinds die tijd zonnepanelen. Het regenwater wordt nog steeds opgevangen in bassins en kan gebruikt worden als spoelwater voor het toilet of als water voor de wasmachine. Onder dakpannen is nestgelegenheid gecreëerd voor gierzwaluwen en huiszwaluwen. Ook leefbaarheid is niet iets van de laatste jaren. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de AWZV werden in alle kernen waar woningen van de vereniging stonden, speeltoestellen geplaatst.

Vandaag de dag
Is er veel veranderd in de loop der jaren? Ja en nee. Wat zeker is veranderd, is regelgeving. Die is strenger geworden. Bijvoorbeeld op het gebied van toewijzen van woningen aan huurders. Ook moeten we veel meer verantwoording afleggen aan verschillende instanties en hebben we te maken met bijvoorbeeld de wet Natuurbescherming. Die wet zorgt ervoor dat we bij sloop en nieuwbouw rekening moeten houden met het herhuisvesten van vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. De duurzaamheidsopgave is groter en urgenter geworden. Bij nieuwbouw streven wij ernaar om onze woningen energieneutraal op te leveren. Daarnaast verduurzamen we bestaande woningen. Op veel woningen en complexen liggen inmiddels zonnepanelen en zijn gevels en daken geïsoleerd. Daarnaast voeren we verschillende duurzame proefprojecten uit, zoals met warmtepompen. Ook leefbaarheid is nog belangrijker geworden; we zijn betrokken bij verschillende projecten die leefbaarheid in wijken vergroot. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van bankjes, het aanleggen van bloemen-, bijen- en vlindertuinen en bieden van ondersteuning bij sociale problematiek.

Maar één ding is al die jaren hetzelfde gebleven en zal ook nooit veranderen. En dat is onze kerntaak: het bieden van voldoende betaalbare, passende huurwoningen in Zeeuws-Vlaanderen aan diegenen met een lager inkomen. Ook de komende jaren blijven we ons hiervoor onverminderd inzetten. Op naar de volgende 75 jaar!

 

Terug