Spring naar hoofd-inhoud

Verhuizen bij sloopprojecten

Wijziging spreekuur Breskens

Lia van Hove is woonconsulent bij Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. Ook is Lia het aanspreekpunt als het gaat om verhuizingen bij sloopprojecten. In dit interview geeft ze u wat extra informatie hierover. Lia van Hove startte bij Woongoed Zeeuws-Vlaanderen (toen nog RZVW) in 1975. Haar eerste functie was het aannemen van klachten. Daarna werkte ze een tijdje als typiste en receptioniste. Toen een collega bij de afdeling Verhuur met zwangerschapsverlof ging, nam Lia haar plek in. Dit werk doet ze al zo’n 38 jaar.

Werken met mensen
Lia: “Het leukste aan mijn werk vind ik het contact met de mensen. Ik concentreer me al zo’n drie jaar op de verhuizingen die komen kijken bij de sloop van woningen. Ik vind het erg fijn om mensen naar tevredenheid opnieuw te huisvesten ondanks de teleurstelling dat ze weg moeten uit hun huidige woning. Het valt niet altijd mee, maar ik doe mijn best om de mensen tevreden te houden. Ook bouw je een band op met sommige klanten. Ook bij de mensen binnengaan en kijken wat er achter de voordeur zit, is interessant. Ik vind het jammer dat we klanten maar weinig persoonlijk spreken. Er is een grote verandering in het werken met de mensen vroeger en nu. Sommige klanten zijn mondiger, dwingender en veeleisender. Ook is het taalgebruik met de tijd erg veranderd, maar je groeit hierin mee. Veel huurders vinden het fijn om met één iemand contact te onderhouden. Zodra ik weet wanneer we gaan slopen, plan ik een gesprek in bij de huurder thuis. Aan de huurders wil ik meegeven dat als u iets niet weet of snapt u gerust contact mag opnemen. Dit kan per e-mail of telefonisch. U hoeft geen slapeloze nachten te hebben door onduidelijkheden. Wij staan u altijd te woord.”  

Persoonlijke begeleiding
“Ik vind het stukje persoonlijke begeleiding erg fijn bij Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. Bij andere woningcorporaties moet de woningzoekende veel online doen. Bij Woongoed Zeeuws-Vlaanderen proberen we het face to face contact met de klanten zo optimaal mogelijk te houden. Ook voeren we intake gesprekken met nieuwe huurders. Zo krijg je een beeld van de huurders. Zeker bij de sloop is het stukje persoonlijke begeleiding prettig. Het is natuurlijk niet leuk als je te horen krijgt dat je binnen drie jaar uit je woning moet vertrekken. Op dat moment weet de bewoner niet goed hoe en wat hij moet doen. Als ik ze hierin begeleid, geeft dat rust”, vertelt Lia.

Spreekuur Breskens
Lia’s taak is informatie geven aan de huurders die in sloopwoningen zitten. Er komen vaak vragen over de sloopwoningen, nieuwbouwwoningen en inschrijvingen. Het spreekuur in Breskens is opgezet omdat de Noordwesthoek een groot herstructureringsproject is. Dit project is uitgesmeerd over vier jaar. “We gebruiken een woning in de Banckertlaan als kantoortje. In overleg houden we de eerste maandag van de maand spreekuur. Ik weet kort van tevoren wanneer we woningen opleveren. Zodra ik dit weet, maak ik de toewijzingen en huurcontracten klaar. Dan houd ik een middag extra spreekuur in Breskens en maken we alles in orde zoals de huuropzegging, de aanvraag voor de verhuiskostenvergoeding, het tekenen van het huurcontract en indien van toepassing huurgewenning. Op deze manier is het makkelijker, want zo weet ik zeker dat alle documenten op tijd binnen zijn. Ook in Axel vindt er een groot sloopproject plaats in de ‘Oranjebuurt’. Hier houd ik de eerste vrijdag van de maand spreekuur op onze publieksbalie in Axel. Toch merk ik soms dat er klanten zijn die misbruik maken van het spreekuur en dit zien als een publieksbalie. Het doel van het spreekuur is om de lijntjes kort te houden en extra informatie te geven over de voortgang van het project”, vertelt Lia.

Wijziging
De woningen in de Banckertlaan slopen we volgend jaar. Vanaf 6 januari 2020 vindt het spreekuur dan ook op onze publieksbalie in Oostburg plaats. U kunt hier terecht van 13:00 tot 16:30 uur. We kozen voor deze locatie omdat deze locatie centraler is voor de verschillende kernen waar we in de toekomst gaan slopen.

Terug