Veel mensen hebben last van vocht in huis. Het meeste vocht in woningen komt van binnenuit. Dit is het zogenaamde ‘leefvocht’. Door bijvoorbeeld mensen, huisdieren, planten, koken, wasdroger en een vaatwasser kan er per dag wel zo’n tien tot vijftien liter water in de vorm van waterdamp in huis komen. Ventileren van uw woning is dan ook erg belangrijk. Hiermee kunt u de meeste vochtproblemen voorkomen.
Iedere dag ventileren
Tegenwoordig isoleren we onze woningen zo goed mogelijk. Dit is natuurlijk een goede zaak, maar het maakt ook het belang van ventileren nog groter! Door niet of niet goed te ventileren wordt uw woning namelijk vochtig. Dit komt doordat het ‘leefvocht’ de woning niet uit kan. Voor wie denkt dat het voordeliger is om niet te luchten heeft het goed mis. Het is juist voordeliger om elke dag wat frisse lucht op te warmen dan een nat huis warm en comfortabel te stoken. Een vochtige woning is veel moeilijker op te warmen. Vocht in uw woning kunt u tijdig opmerken doordat u een ‘drukkend’ gevoel constateert of uw ramen beslaan. Het beste kunt u ventileren door zo’n twintig minuten per dag twee raampjes tegenover elkaar open te zetten.
Ventilatie is …
Vochtige verontreinigde lucht eruit en frisse lucht erin!
Serieuze vochtproblemen
Zijn er ernstige vochtproblemen zoals schimmel op de muren of beslagen ramen? Dan is het noodzakelijk om constant te ventileren. Op onze website vindt u uitgebreide informatie over ventileren. Heeft u alle tips opgevolgd en zijn er ondanks alle maatregelen toch nog vochtproblemen? Dan kunt u ons inschakelen. Het kan zijn dat we dan aan of om de woning iets moeten aanpassen waardoor de vochtigheid vermindert.
Belangrijk:
- Maak bewust gebruik van uitzetraampjes en ventilatieroosters.
- Ontluchtingsopeningen op zolder, in de doucheruimte en de keuken moeten open blijven!
- Ventileer in ieder geval twintig minuten per dag.