Spring naar hoofd-inhoud

Terugleverkosten

Steeds vaker krijgen wij de vraag van huurders hoe het zit met het terugleveren van elektriciteit afkomstig van de pv-panelen (zonnepanelen). Wij begrijpen uw zorg. Hieronder proberen wij u zo goed mogelijk uit te leggen hoe het op dit moment werkt.

Verbruik warmtepomp
De afgelopen jaren hebben we al op veel woningen pv-panelen gelegd. Ook bij renovatie en nieuwbouw leggen we vaak pv-panelen om het verbruik van de warmtepomp te compenseren. Het overschot aan energie wat u niet gebruikt gaat terug naar het elektranet. Het terugleveren wordt een steeds groter probleem omdat dit zorgt voor pieken op het stroomnet. Het kost voor energieleveranciers extra geld om deze pieken aan te kunnen. Daarom moet u voor het terugleveren gaan betalen. Enkele leveranciers berekenen deze ‘vaste terugleveringskosten’ al door aan klanten, anderen volgen op korte termijn. U gaat terugleveringskosten betalen bij ingang van een nieuw vast contract. Heeft u een lopend flexibel contract dan kan de leverancier de kosten per direct laten ingaan.

In principe werkt het als volgt:

  • Terugleveren: Alle stroom die u op het moment van opbrengst niet gebruikt, gaat naar het stroomnet. Hierover berekent de energieleverancier terugleveringskosten. Dit gebeurt bij de jaarafrekening.
  • Salderen: Aan het einde van uw jaartermijn gaat de energieleverancier ‘salderen’. De leverancier verrekent dan datgene wat u aan energie heeft teruggeleverd met hetgeen u heeft afgenomen. Heeft u meer teruggeleverd, dan krijgt u geld terug. Heeft u meer afgenomen dan moet u bijbetalen.

Uw energiekosten
Doordat de energieleverancier terugleveringskosten berekent, moet u als bewoner hiervoor helaas extra betalen. Dit komt bovenop de ‘gewone’ dagelijkse kosten voor elektriciteit. Daartegenover vervallen de kosten voor het gasverbruik en vastrechtkosten bij woningen die gasloos zijn. Vastrechtkosten zijn de kosten voor het netwerk. Wij verwachten dat alle huurders met zonnepanelen met normaal elektriciteitsverbruik nog steeds minder betalen aan energie. Uiteraard is uw energierekening afhankelijk van onder andere uw verbruik en de weersomstandigheden.

Terug