Gewoon goed wonen vinden wij erg belangrijk. Het team Sociaal Beheer levert hieraan een belangrijke bijdrage. Dit team is dan ook iedere dag in onze wijken te vinden. Het team bestaat uit vier medewerkers met teamcoach Gwen Kolijn en wijkbeheerders Marc de Kunder, Gertjan van den Dries en Ellen Stroo. Zij zijn het aanspreekpunt in uw wijk als het gaat over de leefbaarheid. Samen zorgen zij ervoor dat onze wijken leefbaar en veilig blijven. Hieronder vertellen we meer over hun werkzaamheden.
Wat doet Team Sociaal Beheer?
Team Sociaal Beheer houdt zich bezig met allerlei zaken die bijdragen aan een fijne woonomgeving. Marc: “Ons werk is heel afwisselend. Dat is wat het zo leuk maakt. We ondersteunen en begeleiden ideeën van bewoners om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Denk aan het plaatsen van bankjes, speeltoestellen en het aanleggen van tuinen op verschillende plaatsen. We werken mee aan opschoondagen in bijvoorbeeld Sluiskil en Sas van Gent. Dit zijn leuke dingen. Helaas maken we ook minder leuke dingen mee. Zo zijn we betrokken bij bijvoorbeeld overlastproblemen, burenruzies en vervuilde woningen. In veel van deze gevallen hebben wij een signalerende functie en verwijzen we huurders door naar de juiste hulpverleningsorganisaties. Vaak hebben deze mensen professionele hulp nodig. Dit zijn de uitdagingen die ons werk interessant houden. Daarnaast maken we ook graag kennis met nieuwe huurders. Daarom zijn wij aanwezig bij de bezichtiging van een nieuwe woning en gaan we na zo’n acht weken nog eens langs bij de huurder om te kijken of alles in orde is. Hebben we nog tijd over, dan doen we tuincontroles om te zorgen dat onze wijken er netjes en verzorgd bijliggen.”
Samenwerking
Team Sociaal Beheer heeft veel contact met verschillende organisaties. “Door onze signalerende functie hebben we contact met verschillende hulp- en/of zorginstanties. Denk hierbij aan eenzaamheid, verwaarlozing, verslavingen, depressie en psychische problemen. Ook zijn er contacten met Houdgreep. Dit is een Zeeuws-Vlaamse samenwerking om drugsoverlast te voorkomen. En we hebben contact met buurtbemiddeling. Deze organisatie schakelen we in bij burenruzies waar buren zelf niet meer uitkomen. Daarnaast is er ook regelmatig contact met de wijkagenten en de gemeenten”, legt Marc uit.
Woonfraude
Een steeds groter probleem waar wij tegenaan lopen is woonfraude. Woonfraude is het onrechtmatig gebruik van een (sociale) huurwoning en kan leiden tot overlast en een gevoel van onveiligheid in de wijk. Daarnaast zijn deze woningen juist hard nodig nu er woningtekort is. Signalering van woonfraude is ook een taak van team Sociaal Beheer. Gwen: “Huurders moeten hun hoofdverblijf in de woning hebben. Ze mogen deze niet onderverhuren of gebruiken voor andere doeleinden, zoals een vakantiewoning of bedrijfsvoering. Gebeurt dit wel, dan is dit woonfraude. We willen onze woningen eerlijk verdelen onder woningzoekenden en zorgen voor een prettige leefomgeving.”
Uw hulp
“Wanneer we een melding ontvangen, doen we onderzoek en gaan we in gesprek met de huurder. Om woonfraude effectief aan te pakken, hebben we uw hulp hard nodig. Samen kunnen we zorgen voor een veilige en prettige woonomgeving”, zegt Gwen tot slot.
Woonfraude melden
Heeft u het vermoeden dat er in uw wijk of straat sprake is van woonfraude? Neem dan contact op met team Sociaal Beheer of vul de vragenlijst in op www.woongoedzvl.nl. Als u dit fijner vindt, kunt u het vermoeden van woonfraude ook anoniem melden. Dit kan via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.