Spring naar hoofd-inhoud

Proefproject Sas van Gent

Begin oktober zijn we gestart met een uniek proefproject aan de Zeelandiastraat in Sas van Gent. Deze vier bestaande woningen ‘vernieuwbouwen’ we met daar bovenop nog extra duurzame klimaatmaatregelen.

Proefproject
Opzichter Jan Kalisvaart is nauw betrokken bij dit proefproject. Jan: “Dit project is een uniek proefproject, een bewuste keuze van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. Eerder voerden we vernieuwbouw uit zoals in de Pastoor Doenstraat in Heikant. De aanpak in de Zeelandiastraat is nog een stuk duurzamer vanwege de extra klimaatmaatregelen. Dit is dan ook de reden dat we hiervoor kozen. We vinden duurzaam wonen erg belangrijk. Het levert meer wooncomfort en lagere energielasten op voor de bewoners en daarbij is het ook nog eens goed voor het milieu. Doordat wij als corporatie beschikken over de middelen om dit soort projecten uit te voeren, zien wij het ook een beetje als onze plicht. Door het uitvoeren en evalueren van dit soort proefprojecten kunnen we blijven ontwikkelen naar een duurzame toekomst.”

Vernieuwbouw plus
Bij vernieuwbouw pakken we de woning volledig aan. We hebben vooraf goed bekeken hoe we de woningen zo kunnen renoveren dat ze bouwtechnisch weer helemaal in orde zijn. Uiteindelijk moeten ze voldoen aan alle eisen die we tegenwoordig stellen aan nieuwbouw. “Bij vernieuwbouw blijft alleen de buitenschil staan. Al het andere vernieuwen we op een duurzame manier. Denk aan onder andere dak-, vloer- en gevelisolatie met steenstrips, zonnepanelen, warmtepomp en mechanische ventilatie. Daarnaast veranderen we een deel van de indeling van de woning zodat meer ruimte ontstaat. We plaatsen een nieuwe keuken, badkamer en toilet en er komen nieuwe kozijnen met HR++/triple glas.”

Een groen dak
Huurders in Sas van Gent hebben het misschien al gezien want inmiddels zijn de werkzaamheden aan het dak afgerond. “Als je nu langsloopt zie je een groen dak. Tussen de twaalf zonnepanelen aan de voor- en achterkant liggen 27 soorten plantjes op het dak. Het zijn kruidenplanten en Sedum. In de dakgoot en de overstekken zitten insectenbakken en ruimtes voor verschillende vogels. Naast dat het goed is voor de biodiversiteit van insecten, is zo’n groen dak dubbel isolerend. Het beschermt tegen verschillende weertypes. Dus in de winter blijft het warmer binnen en in de zomer koeler”, vertelt Jan enthousiast.

Grijs water
Een andere meerwaarde van dit project is het grijswatersysteem. “Het water van het dak vangen we op in een waterbuffervat. Deze wordt ingegraven in de achtertuin. Met een pomp met filter voorzien we de woning van grijs water. Bewoners gebruiken het water om het toilet door te spoelen en wasjes te draaien. Ook krijgen de plantjes op het dak grijs water. Zo helpt dit systeem drinkwater te besparen en het ontlast het gemeenteriool. Steeds vaker zijn er hevige regenbuiten. Hierdoor raakt het riool soms overbelast. Het systeem staat in contact met een weerapp. Zodra ze veel regen voorspellen, wordt de wateropslag deels leeggepompt. Zo voorkomen we de overbelasting op het riool.”

Een uniek project
“Het is een erg leuk project om te mogen begeleiden. Alle aspecten komen aan bod. Niet alleen de gewone renovatiewerkzaamheden maar vooral de nieuwe duurzaamheidsmaatregelen vind ik interessant om te volgen. Om te zorgen dat alles goed verloopt heb ik regelmatig contact met de aannemers. Tijdig bijsturen is belangrijk bij dit soort projecten. Je weet van te voren namelijk nooit wat je tegenkomt. Ik werk nu zo’n negen maanden bij Woongoed Zeeuws-Vlaanderen en ik vind het een blijk van waardering dat ik nu al zo’n bijzonder project van het begin tot het einde mag begeleiden. Ik zie er naar uit om dit mooie project straks te mogen opleveren”, zegt Jan tot slot trots.

 

Terug