De inwerkperiode was kort. Peter Kienhuis, de nieuwe onafhankelijk voorzitter van Stichting Huurdersbelangen (SHB) van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen, weet hoe de hazen lopen. Peter volgt Paul Nijskens op als voorzitter van de SHB. Voor zijn benoeming als voorzitter kwam hij als SHB-bestuurslid op voor de belangen van de huurders van de Zeeuws-Vlaamse woningcorporatie. Peter, Amsterdammer van huis uit, legt uit hoe de vork vergadertechnisch in de steel zit. “Als huurder van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen kwam ik niet in aanmerking voor de voorzitterspost. Dat veranderde toen ik met mijn partner van Sas van Gent naar Terneuzen verhuisde waar we een huurwoning van Clavis betrokken.”
Het bestuur
Na zijn afscheid als bestuurslid was Peter na enkele maanden terug ‘op post’ maar wel in een andere rol. De rol van onafhankelijk voorzitter. De voor hem inmiddels vertrouwde materie is soms best ingewikkeld want er spelen vele belangen. Het SHB-bestuur telt momenteel drie huurders van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. Laura Fekkes-Smulders uit Koewacht, zij is secretaris en tevens aanspreekpunt voor de gemeente Terneuzen. Piet Kesteloo uit Breskens, aanspreekpunt voor huurders uit West-Zeeuws-Vlaanderen en Lilian de Feber uit Heikant, aanspreekpunt voor de Woongoed-huurders in de gemeente Hulst. Peter: “We zouden er graag nog één huurder bij willen als bestuurslid. Wie belangstelling heeft kan zich bij ons melden. Uiteraard vindt van tevoren een gesprek plaats of het matcht.”
Dossiers
Er ligt heel wat op het bordje van de SHB. Peter kent de dossiers inmiddels door en door. Sloop en nieuwbouw is er één van. De vergrijzing en leefbaarheid zijn twee onderwerpen die daar direct aan gelinkt kunnen worden. Peter: “In het nieuwbouwprogramma is veel aandacht voor duurzaamheid. In de toekomst wordt alleen nog gasloos gebouwd. De warmtepomp in combinatie met zonnepanelen en vloerverwarming is het alternatief voor gas. Inmiddels zijn verschillende projecten gerealiseerd. In Oostburg en Breskens hebben we een enquête uitgezet onder de bewoners. SHB-bestuursleden Laura Fekkes en Piet Kesteloo voerden persoonlijke gesprekken met huurders. De uitkomsten bespreken we met directeur-bestuurder Ralph van Dijk.”
Goed overleg
“Het gaat om woongenot en daar mogen wij als huurdersorganisatie kritisch op zijn”, vindt Peter. Het SHB-bestuur heeft oog voor alle doelgroepen, jong en oud. Zo is het jongerenhuisvestingsbeleid van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen ook een aandachtspunt van het SHB-bestuur. Peter vergadert heel wat af. De lijnen bij de corporatie zijn kort. Dat maakt het prettig werken, aldus de onafhankelijk voorzitter. Er zijn goede contacten met vertegenwoordigers van de huurdersbelangenorganisaties van de andere corporaties in de regio. De stichting zit ook aan tafel bij het overleg over de prestatieafspraken met de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis. Zijn we het niet eens dan laat het stichtingsbestuur een duidelijk tegengeluid horen. “We staan voor onze huurders”, benadrukt Peter.