Onze opzichter mutatieonderhoud, Jan Kalisvaart, heeft een mooi interview gegeven aan het vakblad Corporatiebouw. Het interview gaat over zijn werk en ervaringen bij Woongoed Zeeuws-Vlaanderen! Hij vertelt over de overgang van fysiek werk naar zijn rol als opzichter, zijn betrokkenheid bij vernieuwbouw en het innovatieve project in Sas van Gent. Hieronder leest u het interview.
‘Bouw vraagt om opzichters met vakkennis en ervaring’
Jan Kalisvaart (50) heeft een loopbaan van dertig jaar als metselaar, tegelzetter en stukadoor in de reguliere bouw achter zich moeten laten vanwege lichamelijke slijtage. Maar dat belet hem niet om zijn bouwervaring op een andere manier te gebruiken. Sinds vorig jaar zomer kan hij zijn veelzijdige vakkennis nuttig inzetten als opzichter mutatieonderhoud bij woningcorporatie Woongoed ZeeuwsVlaanderen.
Wat is jouw hoofdtaak?
Kalisvaart: “Het werk als opzichter in het mutatie- en klachten onderhoud maakt nu het grootste deel uit van mijn takenpakket. Daarnaast ben ik op dit moment zes werkuren per week bezig met een bijzonder project: de vernieuwbouw van vier woningen in Sas van Gent. Dat wil zeggen dat ik daar op de bouw bijhoud of de aannemer de werkzaamheden uitvoert zoals is afgesproken. Ik controleer onder andere of waterleidingen zijn aangelegd volgens plan en of keukenblokken zijn geplaatst op de aangegeven plekken.
Wat houdt vernieuwbouw in?
Kalisvaart: ”Vernieuwbouw is een goedkoper alternatief voor sloop-nieuwbouw. Daarbij blijven van bestaande woningen alleen de casco’s staan. Het buitenblad van de woningen wordt geïsoleerd en voorzien van nieuwe gevelbekleding. Met deze aanpak blijven sloopkosten grotendeels achterwege en het hele bouwtraject wordt aanmerkelijk korter.”
Je maakt nu een omschakeling van vooral fysiek werk naar begeleidende en controlerende werkzaamheden. Hoe bevalt dat?
Kalisvaart: “In het begin was dat lastig. Toen ik nog op één dag duizend bakstenen per dag verwerkte, kon ik nog dezelfde dag zien dat ik een mooi stukje werk had geleverd. Die directe voldoening van mijn eigen bouwprestatie heb je als opzichter niet. Ik ben nu vooral bezig met het geheel van opeenvolgende werkzaamheden van verschillende vaklieden. Pas bij de eindoplevering is voor mij het geheel zichtbaar van de gezamenlijke bouwprestatie.”
Je bent nu als opzichter voor woningcorporatie Woongoed Zeeuws-Vlaanderen betrokken bij een innovatief project in Sas van Gent. Kun je daar wat meer over vertellen?
Kalisvaart: “Uniek bij het vernieuwbouwproject in Sas van Gent zijn de groene daken. We werken daarbij met een nieuw, duurzaam dakconcept. Nadat de woningen volledig waren gestript, is in oktober 2024 eerst het dak opnieuw waterdicht gemaakt. Het nieuwe groene dak bestaat uit een dikke laag polystyreen-isolatieplaten met aluminium leggers. Deze vormen de ondersteuning van de kant-enklaar geleverde plantenbakken met de plantjes er al in. Bij iedere woning komt in de achtertuin een vat van drie kuub te staan om het regenwater van het dak op te vangen. Voor het watergebruik zijn bij iedere woning leidingen gelegd voor een apart circuit dat het ‘grijze water’ via het buffervat doorvoert naar aftappunten voor de wc’s, de wasmachine en de sproeiers voor het nathouden van de plantjes op het groene dak. Ook krijgt elk huis een warmtepomp waardoor de energievoorziening in één keer gasloos wordt. Inmiddels zitten we in de afbouwfase van dit mooie project.
Heb je als opzichter van opdrachtgever Woongoed Zeeuws-Vlaanderen tijdens de uitvoering van dit innovatieve systeem waar nodig kunnen bijsturen?
Kalisvaart: ”Jawel, dat gaat dan vooral over detaillering. Daar komt mijn ervaring in de reguliere bouw goed van pas. Ook daar moest je altijd goed opletten of aansluitingen waterdicht ofwel luchtdicht zijn. In dit geval hadden we het onder andere over hoe we een geschikte afwatering boven de kozijnen konden aanbrengen.”
Is er al sprake van het opschalen van de aanpak van vernieuwbouw zoals die nu in Sas van Gent wordt gerealiseerd?
Kalisvaart: ”In Sas van Gent hebben we te maken met een proefproject van vier woningen. Afhankelijk van de evaluatie gaan de betrokken bouwpartners kijken of dezelfde opzet ook geschikt is voor nog 25 andere woningen in Axel. Als dat doorgaat is de kans groot dat ik ook daar gevraagd wordt voor de bouwbegeleiding van het vernieuwbouwproject. Een combinatie 50% mutatieonderhoud en 50 % vernieuwbouw zou voor mij ideaal zijn.”