Spring naar hoofd-inhoud

Kip of ei?

Een aantal jaren geleden moest Woongoed Zeeuws-Vlaanderen woningen slopen en bouwden we geen of in elk geval minder woningen terug. De bevolking kromp en daarop speelden wij in. Sinds enkele jaren gaat het de andere kant op en is er zelfs sprake van een lichte groei in Zeeuws-Vlaanderen. Daarom moesten wij onze plannen wijzigen, want dit betekent dat er nu juist meer woningen nodig zijn. We slopen alleen nog als de woningen technisch niet meer te verbeteren en te verduurzamen zijn. In geval van sloop bouwen we nu wel woningen terug. Tegenwoordig is het vaak goedkoper om bestaande woningen grondig aan te pakken, in plaats van deze te slopen en nieuwe woningen te bouwen. Dit vanwege de hoge nieuwbouwkosten. Afgelopen twee jaar deden we hier al goede ervaringen mee op.

Vernieuwbouwen
Binnenkort gaan we nog een stapje verder. Van de bestaande woningen laten we alleen het casco nog staan en de rest wordt geheel nieuw opgebouwd. Dit noemen we ‘vernieuwbouw’. Het is een duurzaam alternatief voor sloop en nieuwbouw omdat we het casco hergebruiken. In Heikant en Sas van Gent starten we bij wijze van proef met twee projecten.

Nieuwbouw Terneuzen
Omdat groei van het woningbezit weer nodig is, bouwen we de laatste jaren ook op locaties die we hebben aangekocht. Daarmee kunnen we ons woningbezit uitbreiden. Zo realiseerden we al enkele projecten in Othene en zijn we bezig met een nieuw project op deze locatie. Op dit moment worden in een fabriek 24 houtskeletbouwwoningen voor ons gemaakt. Het zijn eengezinswoningen die we aan de Vogellaan in Othene gaan plaatsen. De huurprijzen zullen iets hoger liggen, maar wel onder de huurtoeslaggrens. We denken dat de woningen erg in trek zullen zijn bij (her)starters op de woningmarkt.

Woningpuzzel
In de regel bouwen we zogenaamde multifunctionele woningen. Dat zijn woningen met een slaapkamer en badkamer op de begane grond en in elk geval een slaapkamer op de eerste verdieping. Daarnaast bouwen we seniorenwoningen, dat zijn één-laags grondgebonden woningen met twee slaapkamers. De vraag naar beide type woningen is groot. En dat is niet gek als we zien dat in deze regio in verhouding steeds meer ouderen wonen. Met de verhuisbeweging die hierdoor op gang komt, maken we woningen vrij voor jongeren en gezinnen. En zo proberen we de ‘woningpuzzel’ zo goed mogelijk te leggen. We streven ernaar dat we actieve woningzoekenden binnen een jaar aan een woning kunnen helpen. Soms is het echter ook een kip-of-ei-verhaal. Wat moet er eerder zijn, de woning of de woningzoekende? En zo besloten we om eerst die 24 woningen in Othene te realiseren, vanuit de overtuiging dat die actieve woningzoekende volgt. Best wel spannend!

Ralph van Dijk | Directeur/bestuurder Woongoed Zeeuws-Vlaanderen

Terug