Woongoed Zeeuws-Vlaanderen hanteert het ZAV-beleid. ZAV staat voor Zelf Aanbrengen van Voorzieningen. Dit betekent dat huurders zelf aanpassingen mogen doen in hun woning. Uiteraard wel in overleg met ons.
Naar uw zin
Woningcorporaties geven huurders de gelegenheid zelf aanpassingen te doen in hun huurwoning. Wij vinden het belangrijk dat huurders naar hun zin wonen in hun woning. Daarbij hoort ook de vrijheid om de woning te verbeteren. Daaraan zijn natuurlijk wel regels verbonden.
Heel veel mag, maar niet alles
Iedereen begrijpt dat als u een woningaanpassing doet, de woning er niet slechter op mag worden. Er mag dus veel, maar niet alles. Een dragende wand mag u bijvoorbeeld niet verwijderen, want dan ondermijnt u de constructie. Ook mag u geen plafonds van zachtboard aanbrengen omdat dan de brandveiligheid in gevaar komt. Om die reden hanteren wij een aantal spelregels. Heeft u plannen om iets in of rondom uw woning te veranderen of aan te passen? Dan moet u toestemming vragen aan Woongoed Zeeuws-Vlaanderen via het ZAV-aanvraagformulier. Wij bestuderen de aanvraag grondig en binnen drie weken krijgt u wel of geen groen licht voor de aanpassing. Wel moet u bij de uitvoering rekening houden met een aantal technische aspecten.
Voordat u gaat klussen
Als u gaat klussen overleg dan eerst goed met de opzichter wat er allemaal mag en waar u zich aan moet houden. Kwaliteit vinden wij erg belangrijk. Voor het beoordelen van een aanvraag gebruiken wij kwaliteitseisen. Het zijn richtlijnen die de woningcorporaties ontwikkelden om de bouwtechnische staat, de veiligheid, het onderhoud en de verhuurbaarheid van de woning te garanderen.
Geen ‘oorspronkelijke staat clausule’ meer
Wie met toestemming een woningverbetering of –aanpassing uitvoert, ondervindt geen problemen bij het verlaten van de woning. De woning hoeft u in de meeste gevallen niet in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Als dit wel moet, dan geven wij dit gelijk bij de aanvraag aan. Zo moet u bijvoorbeeld verwijderde deuren en drempels terugplaatsen.
Hulp van de woningcorporatie
Vraag ons gerust om advies! Wij kennen immers de bouwkundige aspecten van uw woning door en door. De opzichter komt graag bij u langs om advies te geven of uw plannen door te spreken. Dit kost u niets. U kunt via het ZAV-aanvraagformulier van de corporatie om advies vragen. Het formulier vindt u op onze website of kunt u bij ons opvragen.