Spring naar hoofd-inhoud

Hittestress

Tips voor een koelere omgeving

Steeds vaker horen we over hittestress. Maar wat bedoelen ze daar nu mee? Hittestress is wanneer het zo warm is, dat uw lichaam moeite heeft om af te koelen. Dit kan gebeuren als het buiten heel warm is. Als uw lichaam te warm wordt, kunt u verschillende klachten krijgen zoals hoofdpijn, moe zijn, veel zweten of zelfs flauwvallen. Het is belangrijk om veel water te drinken, lichte kleding te dragen en rustig aan te doen om hittestress te voorkomen. Als u zich niet goed voelt door de hitte, is het slim om even in een koelere ruimte te gaan zitten of iemand om hulp te vragen.

Huis koel houden
Belangrijk is dat u met zomerse temperaturen probeert het huis zo min mogelijk te laten opwarmen. Door de woning zo koel mogelijk te houden kunt u bovenstaande klachten hopelijk voorkomen. Hieronder leest u eenvoudige stappen die u kunt nemen om uw tuin en huis koeler te houden.

  • Tegels eruit, groen erin. Een van de meest effectieve manieren om hittestress te verminderen, is  tegels te vervangen door gras of planten. Planten verdampen water via hun bladeren, wat de lucht eromheen afkoelt. Dit kan de temperatuur in uw tuin aanzienlijk verlagen. Let wel dat als u hiervoor kiest, u uw tuin ook moet onderhouden!
  • Gebruik een regenton. Met een regenton kunt u regenwater opvangen en gebruiken om uw planten water te geven. Dit bespaart drinkwater en helpt uw planten beter te groeien, vooral tijdens droge periodes.
  • Leg een geveltuintje aan. Als u geen voortuin heeft, kunt u langs de gevel aan de straatkant een tuintje aanleggen. Dit helpt om regenwater beter weg te laten zakken en verkoelt de omgeving.
  • Goede zonwering kan helpen om uw huis koeler te houden. Denk eraan overdag als de zon schijnt de ramen te sluiten en de gordijnen of rolluiken dicht te doen en eventuele zonwering te laten zakken. Deze maatregelen houden de warmte buiten en zorgen voor een aangenamere binnentemperatuur. ’s Avonds kunt u de ramen open zetten om frisse lucht binnen te laten.
  • Ventilatie. Zorg voor goede ventilatie in huis door ramen en deuren 's nachts open te zetten als het buiten koeler is. Dit helpt om de warmte van de dag te verdrijven en frisse lucht binnen te laten. Ook kunt u ventilatoren gebruiken. Deze circuleren de lucht en geven zo een koeler gevoel.
  • Vermijd het gebruik van bijvoorbeeld de oven of fornuis. Probeer koude maaltijden te eten of buiten te koken.
  • Neem een koud voetenbad. Een bak met koud water waar je je voeten in kunt zetten, kan helpen je lichaam af te koelen.
  • Gebruik katoenen lakens. Katoen ademt beter dan synthetische stoffen en kan helpen je bed koeler te houden tijdens het slapen.
  • Planten binnen en buiten. Planten kunnen helpen de lucht te koelen. Buiten kunnen ze schaduw bieden en binnen kunnen ze de luchtvochtigheid verhogen, wat voor verkoeling kan zorgen.
  • Beperk fysieke inspanningProbeer zware activiteiten te vermijden of uit te stellen tot het koeler is, zoals vroeg in de ochtend of laat in de avond.
  • Zoek verkoeling elders. Als het echt niet uit te houden is, kun je overwegen om tijdelijk ergens anders heen te gaan waar airconditioning is, zoals een winkelcentrum of bibliotheek.

Met deze eenvoudige tips kunt u hittestress verminderen en genieten van een koelere en comfortabelere leefomgeving. We hopen dat u een fijne en veilige zomer heeft en denk eraan: als het heel warm is, doe het dan rustig aan en zorg goed voor jezelf en elkaar!

Terug