Spring naar hoofd-inhoud

De ecotuin; een oase voor mens en dier

Duurzaamheid vinden we belangrijk. Daarom verduurzamen wij onze woningen. Het belang van duurzaamheid komt ook terug in natuurbehoud. Niet altijd komen op locaties waar we slopen, woningen terug. Indien mogelijk gebruiken wij de vrijgekomen percelen, al dan niet tijdelijk, om de natuur zoals insecten, vogels en planten de vrije ruimte te geven.

Ecomark Advies & Beheer
Om dit te realiseren hebben we een contract met Ecomark Advies & Beheer uit Hulst. Naast de ontwikkeling en aanleg van ‘groene pareltjes’, hangen en beheren ze ook nestkasten op diverse plaatsen ter bescherming van het uitsterven van diverse diersoorten. Dit gebeurt ter vervanging van de nestjes in en rondom de te slopen woningen.

Een oase voor mens en dier
“Dergelijke groenpareltjes zijn een oase voor allerlei dieren die het moeilijk hebben om in de bebouwde omgeving te overleven. Maar ook dragen ze bij aan het welzijn van mensen. Vaak staat er een bankje of loopt er een paadje doorheen. Zo kunnen bewoners genieten van een mooie kleurenpracht”, vertelt Alex Wieland. “Locaties waar wij inmiddels zo’n oase voor Woongoed Zeeuws-Vlaanderen aanlegden zijn onder andere de Stuerboutstraat in Waterlandkerkje, Prins Mauritsstraat in Oostburg, Schoolstraat in Biervliet, Henri Dunantstraat in Sint Jansteen en de Tramstraat, Burg. Wouterstraat en de Witte Wijk in Sas van Gent. In een aantal gevallen betrokken we hierbij ook de omwonenden."

Voordelen
“Bij regenperiodes heeft het water op deze ingerichte perceeltjes de mogelijkheid om langzaam in de grond te zakken zodat er minder kostbaar water via rioleringen afgevoerd hoeft te worden. Daarnaast zijn het natuurlijke koelers op warme dagen zodat de woonwijk minder snel opwarmt. Ook fijnstof wordt opgevangen in de beplanting. Bij de inrichting van de perceeltjes schenken wij speciaal aandacht aan een positieve bijdrage aan deze doelstellingen”, legt Alex uit.

De inrichting
“We maken laagtes, planten inheemse bomen en struiken en zaaien zadenmengsels in van kruiden die hier van nature thuishoren. Er zijn ook hoogstamfruitbomen van ouderwetse fruitrassen waarvan u op termijn een appeltje kunt proeven. Dat vinden we niet erg, als u de boom maar niet beschadigt. Ook letten we er op dat er verspreid over een lange periode bloeiende planten aanwezig zijn die uiteindelijk besjes en zaden leveren. Soms realiseren we ook speciale faunavoorzieningen zoals vleermuispaalkasten, mussentillen en bijenhotels”, vertelt Mark Dobbelaar.

Een inspiratiebron
“We hopen de bewoners in de wijk te inspireren om ook hun tuin natuurvriendelijk in te richten. Dus mocht u dit leuk vinden en tijd hebben om uw tuin te onderhouden; tegels eruit en planten erin. Hou bij aanleg ook rekening met de grootte van struiken. Niet alles past in een kleine tuin. Door tuinen aan te passen, dragen we met zijn allen bij aan een mooiere leefomgeving en een beter klimaat”, zegt Alex.

Waarom is het aanleggen van deze gebieden zo belangrijk?
Alex: “We vinden het leuk om een bijdrage te kunnen leveren aan een mooiere en gezondere leefomgeving voor de bewoners. Ook al zijn sommige locaties maar tijdelijk, toch kunnen ze heel waardevol zijn voor diersoorten die het in stedelijk gebied moeilijk hebben. Het zijn maar kleine biotopen maar gezien het aantal diersoorten dat we er in aantreffen, is er veel behoefte aan deze kleine oases”, vertelt Mark tot slot.

 “Het zijn maar kleine biotopen maar gezien het aantal diersoorten dat we erin aantreffen, is er veel behoefte aan deze kleine oases.”

Bijzondere vlinders of vogels
Vogels die op de uitgebloeide bloemen afkomen zijn groenlingen en putters. Verder zijn er leuke vlinders te zien zoals het icarus blauwtje, boomblauwtje, koninginnenpage, citroenvlinder, kolibrievlinder en oranje luzernevlinder. Ook weten egels deze biotopen te vinden. Opvallend zijn de vele bewoners van de bijenhotels zoals de gehoornde metselbij. Ecomark Advies & Beheer krijgt regelmatig meldingen van bewoners die een mooie vlinder of vogel zien. Soms mailen ze een foto en weten ze niet wat het is. Deze mag u altijd mailen naar ecomarkadviesenbeheer@gmail.com.

Tips om vogels, vlinders of bijen aan te trekken
Met een paar simpele ingrepen kunt u ook een kleine tuin aantrekkelijk maken. Struiken zijn belangrijk voor dekking. Goede struiken voor in een kleine tuin zijn liguster, hazelaar, (stam)wilgen, mispel, sporkehout en taxus. Een vlinderstruik bloeit mooi en trekt veel insecten aan. Ook lavendel, rozemarijn, marjolein, rode zonnehoed en ijzerhard zijn goede vaste planten voor insecten. Of denk aan een ‘groene’ schutting. Bolgewassen zijn goed in het voorjaar. Er zijn ook speciale eenjarige bloemenmengsels voor insecten te koop. Veel tuincentra hebben een pakketje samengesteld voor de kleine tuinen. Zo kun je van verschillende soorten enkele plantjes zetten. Door aan de onderzijde van de schutting een kleine opening te maken, kunnen ook egels de tuin bezoeken. Egels helpen de slakken te bestrijden. Een vogelnestkast biedt een goede broedmogelijkheid. Let wel op dat katten er niet bij kunnen anders kun je er beter geen hangen. Naast mezenkasten zijn ook gierzwaluwkasten en mussenkasten waardevol. Door een vleermuiskast op te hangen kun je deze muggenverdelgers helpen.

Terug