Spring naar hoofd-inhoud

Brandveiligheid in onze woningen

Bij Woongoed Zeeuws-Vlaanderen staat veilig wonen centraal. Daarom besteden we voortdurend aandacht aan het zo brandveilig mogelijk houden van onze woningen en appartementen. Wet- en regelgeving en de geldende brandveiligheidseisen veranderen continu. Wij spelen daarop in en voeren de komende maanden een aantal maatregelen uit.  Rutger Hamelink, expert op het gebied van brandveiligheid in onze gebouwen, benadrukt dat ook nu alle woningen en appartementen veilig zijn en voldoen aan de geldende eisen. “Wij willen met de uit te voeren maatregelen een nog hoger niveau van bescherming op het gebied van brandveiligheid bereiken.”

Rookmelders
Op dit moment heeft bijna iedere woning een rookmelder op de woonlaag waar de grote slaapkamer gesitueerd is. Maar wet- en regelgeving verandert constant, zo ook op het gebied van brandveiligheid. Rutger: “Op dit moment ligt er een wetsvoorstel, waarin staat dat alle woningen per 1 juli 2022 voorzien moeten zijn van een rookmelder per verdieping of woonlaag.”

Rookmelder per verdieping
"Wij wachten de goedkeuring van dit wetsvoorstel niet af en voorzien vanaf september 2021 elke verdieping van elke woning van een rookmelder. Dus ook de zolder, waar vaak de installaties staan. De rookmelder die wij al eerder aanbrachten, voorzien we dan gelijk van een nieuwe batterij. Deze batterij heeft een levensduur van tien jaar. Zodoende hebben we één vervangmoment voor alle rookmelders in de woning”, legt Rutger uit.

Brandveiligheid in appartementencomplexen
Woongoed Zeeuws-Vlaanderen maakt al haar appartementencomplexen graag nóg veiliger aan de hand van de nieuwste brandveiligheidseisen. “Om die reden lieten we al onze complexen onderzoeken door onderzoeksbureau Altavilla. Naar aanleiding van deze onderzoeken kregen we een goed beeld van de te nemen maatregelen voor het verbeteren van brandveiligheid”, zegt Rutger.

Uitvoering en planning van de werkzaamheden
“Wij gaven Effect Total Fire Safety opdracht om de werkzaamheden uit te voeren. De werkzaamheden binnenshuis bestaan onder andere uit het dichten van kieren in de vloer en het plafond van de meterkast of het plaatsen van brandkleppen in rookafvoerkanalen. Ook vinden werkzaamheden plaats in de algemene ruimten zoals de fietsenberging of containerruimte(n). Hier worden bijvoorbeeld oude brandwerende deuren vervangen.”

Hou vluchtwegen toegankelijk
Deze verbeteringen in de complexen vergroten de brandveiligheid en bovenal de veiligheid voor de bewoners. Maar wat kunt u zelf doen? “Zorg dat er geen brandbare spullen of obstakels in de gangen of trappenhuizen staan, zoals banken en zitjes of scootmobielen. Vluchtwegen moeten altijd vrij blijven!”, adviseert Rutger tot slot.

Begrip en medewerking
Wij realiseren ons dat de werkzaamheden enige overlast kunnen geven. Wij doen ons uiterste best om dit zoveel mogelijk te beperken. Wij vragen uw begrip hiervoor. Daarnaast doen wij een dringend beroep op uw medewerking zodat wij alle werkzaamheden in uw huurwoning of appartement snel en optimaal kunnen uitvoeren. Wij nemen deze maatregelen voor uw veiligheid en die van uw woonomgeving. Alvast hartelijk dank!

“Wij willen met de uit te voeren maatregelen een nog hoger niveau van bescherming op het gebied van brandveiligheid bereiken.”

Terug