Besparen in de keuken!
Duurzaamheid staat bij Woongoed Zeeuws-Vlaanderen hoog in het vaandel. We treffen allerlei maatregelen om onze woningen duurzaam te maken. Omdat een duurzame maatschappij iets van ons allemaal is, geven we graag enkele tips zodat ook u een bijdrage kunt leveren aan een schoon en leefbaar milieu in de toekomst. Naast bijvoorbeeld het aanbrengen van ledverlichting in uw woning en het besparen op water door iets minder lang te douchen, geven we in deze uitgave specifieke tips om te besparen in de keuken.
Aanpassingen in de keuken
In de keuken staan veel apparaten die energie verbruiken. De keuken is daarom de plek bij uitstek om te kijken naar energiebesparende opties. Op veel apparaten zit een energielabel. Dat laat in één oogopslag zien of het apparaat energiezuinig is. Met kleuren en letters wordt aangegeven hoe zuinig het apparaat is. Zuinige apparaten krijgen een A+++ (donkergroen) label. Op de website van Milieu Centraal is van alles te vinden over de verschillende energielabels.
Tips
Goed kijken naar het energielabel als u een nieuw apparaat aanschaft, is één manier om energie te besparen. Maar hoe zit dat met huidige apparatuur? Hoe kunt u daarop besparen?
- Door de vaatwasser aan te zetten als deze helemaal vol zit, kunt u 20 tot 50% op het verbruik van de vaatwasser besparen.
- Zet de afzuigkap uit na gebruik. Een afzuigkap gebruikt energie en voert ook warme lucht af waardoor stookkosten kunnen toenemen.
- Voorkom dat de vriezer te koud staat, -18 graden is ruim voldoende. Ontdooi de vriezer minimaal één keer per jaar. Een dun laagje ijs zorgt al voor een extra verbruik van 10%.
- Het plaatsen van warm eten in de koelkast/diepvries zorgt ervoor dat deze extra hard moet werken. Zet de koelkast verder van de muur af (ongeveer 10 centimeter) en houd de achterkant van de koelkast stofvrij zodat de koelkast beter de warmte van de elektromotor kwijt kan. Zet de koelkast op de juiste temperatuur; 4 tot 7 graden (afhankelijk van het soort producten) is ruim voldoende.
- Gebruik pannen met deksels tijdens het koken. Hierdoor kunt u het gas of de kookplaat lager zetten. Het eten is net zo snel klaar. Tijdens het koken kan vaak al eerder het gas uit. Het voedsel kan immers nagaren in het kookvocht.
- Ontdooi diepvriesproducten in de koelkast in plaats van in de magnetron.
- Ontkalk regelmatig de waterkoker of het koffiezetapparaat. Bij een verkalkt verwarmingselement duurt het langer voordat het water kookt waardoor het apparaat dus meer energie wordt verbruikt.
- Zet overige apparaten altijd uit als u ze niet gebruikt . Veel apparaten verbruiken ook energie uit als u ze niet gebruikt.