



Gebruik warmtepompen
In veel woningen plaatsten wij al warmtepompen. Warmtepompen plaatsen we om onze woningen duurzamer te maken. Voor u als huurder betekent dit wel een aanpassing van het stookgedrag. Hieronder vertellen we hierover meer.
Energietransitie
De energietransitie in Nederland versnelt enorm. Het verbruik van aardgas moeten we met z’n allen richting 2050 tot een minimum afbouwen. Hierdoor stijgen de gasprijzen en de overheid stimuleert het aanschaffen van een warmtepomp door subsidies.
Huurwoningen
Ook huurwoningen moeten dus gasloos gemaakt worden. Corporaties zijn verplicht om hieraan mee te werken. Daarom maken ook wij al onze woningen de komende jaren duurzaam. We hebben al veel stappen gezet in energiebesparende oplossingen en duurzaamheid zoals zonnepanelen, isolatie, slimme thermostaten en warmtepompen. We deden proefprojecten met hybride warmtepompen en volledig elektrische warmtepompen. Maar uiteindelijk zijn de hybride warmtepompen (cv-ketel en warmtepomp samen) geen toekomstbestendige oplossing. Want uiteindelijk moeten we toch van het gas af.
Hoe verwarm ik mijn woning met een warmtepomp
Houd de temperatuur zoveel mogelijk gelijk.
Bij een warmtepomp is het belangrijk om de temperatuur zoveel mogelijk gelijk te houden. Hoe minder je wisselt van temperatuur, hoe meer je bespaart. Een piekvraag ’s morgens vraag heel veel energie. Daarnaast is een constante temperatuur ook comfortabeler.
Elektriciteitsverbruik
Houd uw elektriciteitsgebruik goed in de gaten. Treedt er een storing op aan de warmtepomp dan kan het zijn dat het apparaat automatisch overschakelt op stroom van het elektriciteitsnet. Hierdoor gaat u waarschijnlijk meer verbruiken en moet u dus meer betalen aan de stroomleverancier. Door hierop goed te blijven letten, voorkomt u veel extra kosten.
Dat een warmtepomp je huis verwarmt, is niet helemaal waar. Een warmtepomp houdt je huis vooral op temperatuur. Daarom is het meestal niet slim om je kamertemperatuur te veel aan te passen. Bij een gelijke temperatuur houdt je warmtepomp op de meest zuinige manier je huis warm. Hoe beter je woning is geïsoleerd is, hoe minder energie het de warmtepomp kost om die temperatuur vast te houden. Een hybride warmtepomp (een warmtepomp die samenwerkt met de cv-ketel) verbruikt bij een gelijke temperatuur in huis vaak ook geen tot weinig gas. Voor het verwarmen van je kraanwater of op dagen wanneer het buiten kouder is dan zo’n 4 ̊C, is wel gas nodig.
Verander je de temperatuur in huis van bijvoorbeeld 17 ̊C naar 19 ̊C? Dan moet de warmtepomp ineens op vol vermogen draaien om dit te bereiken. Hierdoor gebruik je vaak meer gas dan wanneer je de temperatuur altijd op 19 ̊C houdt. Bij een hybride warmtepomp kan het gebeuren dat de cv-ketel moet bijspringen. Hierdoor verbruik je extra gas. Een ander nadeel: je warmtepomp heeft een paar uur nodig om je huis één graad warmer te maken. Het kan soms zelfs meer dan een dag duren om van 15 ̊C naar 19 ̊C te gaan.
Woon je in een goed geïsoleerd huis met warmtepomp en je laat de kamertemperatuur elke dag met een aantal graden schommelen, dan kunnen je verbruikskosten met wel 10 tot 30% stijgen dan wanneer je een gelijke temperatuur in huis aanhoudt. Ons advies is daarom om je kamertemperatuur zo min mogelijk aan te passen. Dus ’s avonds als je naar bed gaat of overdag als je niet thuis bent, kun je de temperatuur in je huis het beste gelijk houden. Dat is ook nog eens comfortabel.
Is je huis minder goed geïsoleerd? Dan kan het slim zijn om de temperatuur te verlagen als je drie dagen of langer weg bent. Maar ieder huis is anders. Daarom is het belangrijk om goed te blijven kijken hoeveel tijd, stroom en gas het jouw warmtepomp kost om de temperatuur in huis aan te passen. En of het in jouw situatie beter is om de temperatuur aan te passen of gelijk te houden.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je een week of langer op vakantie gaat. Dan is het ook in een goed geïsoleerd huis een goed idee om je kamertemperatuur 2 ̊C tot 3 ̊C lager te zetten dan je gewend bent. Bij een aantal warmtepompen kun je een vakantieschema instellen.[DB1] Hierin geef je aan welke temperatuurverlaging je tijdens je afwezigheid wilt instellen. De warmtepomp zorgt er dan voor dat je huis weer op de gewenste temperatuur is als je terugkomt van vakantie. Zo hou je je huis niet onnodig warm, maar hoef je ook niet enkele dagen te wachten tot je er weer lekker warmpjes bij zit.
Instellingen warmtepomp
Zit zelf nooit zomaar aan de instellingen. De installateur heeft deze namelijk zo goed mogelijk afgesteld met het oog op verbruik en comfort. Heeft u vragen of zijn er storingen, neem dan contact op met de ZVU op telefoonnummer 0115-695670.
Zonnepanelen
Staat er in uw woning een warmtepomp? Dan heeft u waarschijnlijk ook zonnepanelen. Controleer regelmatig of ze het nog allemaal doen. Dit kan via de slimme meter of via een app. In de zomer leveren de panelen meer op dan in de winter. Op dit moment wordt dit nog altijd verrekend op uw jaarrekening.
Heeft u een bodem-waterwarmtepomp, dan kunt u hiermee uw huis in de zomer koelen. Besef wel dat het koelen van uw woning in de zomer ideaal kan zijn, maar dat dit veel energie vraagt.
Sommige woningen hebben een balansventilatie met warmteterugwinning (WTW). Dit werkt goed samen met een warmtepomp. Het systeem voert lucht uit huis af en frisse lucht aan. De frisse lucht wordt verwarmd met de lucht die wordt afgevoerd. Dat balansventilatie zo goed met een warmtepomp samengaat, heeft twee redenen:
- Je bespaart energie doordat je veel minder warme lucht naar buiten blaast. Een modern systeem kan meer dan 95% van de warmte uit ventilatielucht terugwinnen en weer via de frisse lucht aan je huis afgeven. Dit betekent ook dat de radiatoren en vloerverwarming minder vermogen nodig hebben. Dat is handig als je op een zo laag mogelijke temperatuur wilt verwarmen.
- Het is comfortabel als de verse lucht is voorverwarmd. Als je ventileert via het raam kun je koude tocht voelen. Zeker als er geen hete radiatoren onder het raam hangen, bijvoorbeeld omdat je vloerverwarming hebt. Met balansventilatie met WTW heb je daar nooit last van.
Dit betekent niet dat balansventilatie altijd noodzakelijk is. Er zijn ook mensen die hun huis verwarmen met een warmtepomp, zonder balansventilatie.
In tegenstelling tot traditionele radiatoren zijn laagtemperatuur-radiatoren ontworpen om efficiënt te werken met lagere watertemperaturen. In plaats van watertemperaturen rond 70 tot 90°C te gebruiken, kan een lage temperatuur verwarmingssysteem werken met watertemperaturen tussen 35 tot 55°C. Hierdoor werkt je waterpomp of CV-ketel efficiënter en bespaar je op je energierekening. Dit betekent natuurlijk niet dat bewoners in de kou hoeven te zitten. Deze radiatoren zijn ervoor gemaakt om meer warmte af te geven met een lagere temperatuur. Vereiste is dan wel dat de temperatuur niet teveel mag schommelen. Dus bewoners mogen de thermostaat niet meer dan één graad verzetten. Dit vereist dus een andere manier van denken en verwarmen. Bij nieuwbouw plaatsen we meestal voerverwarming. Dit is een van de meest efficiënte manieren om warmte te verspreiden. Warm water stroomt door buizen die in de vloer zijn gelegd. De vloer werkt als een groot stralingsoppervlak, waardoor de warmte gelijkmatig door de ruimte wordt verspreid. In bestaande woningen werken we vaak met convector-radiatoren. Deze geven warmte af door straling en convectie. Dit is de luchtcirculatie waarbij warme lucht opstijgt en koude lucht naar beneden zakt om opgewarmd te worden.
Warmtepompen bieden een energiezuinig alternatief voor cv-ketels, niet alleen in Nederland en België maar bijna overal in middel- en koude klimaten. Net als uw koelkast gebruiken warmtepompen elektriciteit om warmte van een koele plaats naar een warme plaats over te brengen, waardoor de koele ruimte koeler en de warme ruimte warmer wordt. Tijdens het stookseizoen verplaatsen warmtepompen warmte van de koele buitenlucht, ventilatielucht, bodem, rivier of andere koude omgeving naar uw huis om zodoende de woning warmer te maken. Tijdens het koelseizoen verplaatsen warmtepompen warmte vanuit uw huis naar de bodem, buiten of andere omgeving om zodoende de woning te koelen. Omdat ze warmte overdragen (verplaatsen) in plaats van warmte te verkrijgen, kunnen warmtepompen efficiënt zorgen voor comfortabele temperaturen in uw huis.
