Spring naar hoofd-inhoud

Energie besparen

Een beter milieu begint bij uzelf.

Duurzaamheid staat bij Woongoed Zeeuws-Vlaanderen hoog in het vaandel. We treffen allerlei maatregelen om onze woningen duurzaam te maken. Omdat een duurzame maatschappij iets van ons allemaal is, geven we graag enkele tips zodat ook u een bijdrage kunt leveren aan een schoon en leefbaar milieu in de toekomst. Hieronder geven wij u diverse tips waarmee u rekening kunt houden. Houd je huis warm en comfortabel tegen minder kosten. Hoe bespaar je op verwarming, warm water en apparaten?

Bespaartips

Licht uitzetten!
Doe overdag het licht uit! Wil je weten hoeveel kosten je maakt als je het licht laat branden? Bekijk dan hoeveel kWh je lamp verbruikt en vermenigvuldig deze met de prijs per kWh.

Ledverlichting
Vervang uw gloeilampen door Ledverlichting. Ledlampen verbruiken minder energie en ze gaan langer mee. Ze zijn tot zeven keer zuiniger dan een gloeilamp.

Wassen op lagere temperatuur
Met de was kun je ook energie besparen. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was op lage temperaturen. En hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken.

Ventileren
Bespaar niet op frisse lucht! Ventileer ruimtes in uw woning altijd goed. Goed ventileren voorkomt vochtaanslag, schimmelvorming en aantasting van materialen. Bovendien is een geventileerde ruimte beter voor uw gezondheid. Tot slot is een goed geventileerde, droge ruimte sneller te verwarmen dan een vochtige, bedompte ruimte. Meer info hierover.

Met zes makkelijke tips verwarm je je huis zonder te verspillen. Je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Als je slimmer en efficiënter verwarmt, verbruik je minder gas. Dat is goed voor je energierekening (die is lager) en voor het klimaat (je stoot minder CO² uit).

Deuren dicht
Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Hiermee bespaar je gemiddeld 200 euro per jaar.

Thermostaat
Zet je thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang. Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 15 euro per jaar. Is er overdag niemand thuis? Dan kan de thermostaat ook op 15 graden. Hiermee bespaar je gemiddeld 140 euro per jaar. Bij vloerverwarming is het advies 17 tot 18 graden.

Thermostaat lager
Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je 80 euro per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. 

Verwarmen slaapkamer
Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 70 euro per jaar. Met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.

Besparen in de badkamer
Naast dat het goed is voor het milieu, is energie besparen ook goed voor uw portemonnee. Besparen op energie betekent besparen op gas en/of stroom. U kunt dus besparen door op uw energieverbruik te letten en energiebesparende maatregelen te treffen. Maar ook door het besparen van water kunt u geld besparen. Ditmaal besteden we aandacht aan besparen op de kosten in de badkamer. Ook in de badkamer zijn er gemakkelijke manieren om uw verbruik te verlagen. Onze bespaartips helpen u daarbij.”

Energiezuinige apparaten
Een wasmachine en/of droger in de badkamer? Let bij de aankoop van een nieuw apparaat op het energielabel. Hoe hoger het label, hoe zuiniger het apparaat. Ook met de was kunt u energie besparen. Was bijvoorbeeld op een lagere temperatuur of draai uw was op een eco programma. Weet dat een wasdroger veel energie verbruikt. Wilt u besparen? Stop dan niet elk wasje in de wasdroger.

Korter douchen
Door het waterverbruik te minderen kunt u flink besparen! Probeer daarom uw douchebeurt te verkorten. Douche maximaal vijf minuten. Investeer een paar euro in een ‘coach’ die aangeeft hoe lang u nog kunt douchen. Dit kan een zandloper zijn of een digitale douchetimer. Er zijn zelfs doucheradio’s op de markt met een timer. Of maak jouw eigen ‘discodouche playlist’ die maximaal vijf minuten duurt. Structureel 5 minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas (samen 60 euro, prijspeil 2018).

Besparende douchekop
Veel bewoners schaffen tegenwoordig een eigen douchekop aan met bijvoorbeeld een stortdouche. Dit is niet waterbesparend. In principe brengen wij tijdens de renovaties overal besparende douchekoppen aan. Hiermee bespaart u zo’n 20% op water- en energieverbruik. Vervangt u een regendouche voor een besparende douchekop dan kan dit zelfs oplopen tot 60%!

Kraan uit!
Zet tijdens het tanden poetsen of scheren de kraan uit. Zeker wanneer u warm water gebruikt. Beter is het om tijdens deze handelingen koud water te gebruiken en alleen op het moment dat u het echt nodig heeft. Er wordt namelijk veel energie verbruikt om water te verwarmen. Vooral wanneer u het water maar kort nodig heeft, is dit zonde.

Ventileren
Bespaar niet op frisse lucht! Ventileer uw badkamer altijd goed. Goed ventileren voorkomt vochtaanslag, schimmelvorming en aantasting van materialen. Bovendien is een geventileerde ruimte beter voor uw gezondheid. Tot slot is een goed geventileerde, droge ruimte sneller te verwarmen dan een vochtige, bedompte ruimte. Meer info hierover.

In de keuken staan veel apparaten die energie verbruiken. De keuken is daarom de plek bij uitstek om te kijken naar energiebesparende opties. Op veel apparaten zit een energielabel. Dat laat in één oogopslag zien of het apparaat energiezuinig is. Met kleuren en letters wordt aangegeven hoe zuinig het apparaat is. Zuinige apparaten krijgen een A+++ (donkergroen) label. Op de website van Milieu Centraal is van alles te vinden over de verschillende energielabels.

Energielabel
Goed kijken naar het energielabel als u een nieuw apparaat aanschaft, is één manier om energie te besparen. Maar hoe zit dat met huidige apparatuur? Hoe kunt u daarop besparen?

Gebruik vaatwasser
Door de vaatwasser aan te zetten als deze helemaal vol zit, kunt u 20 tot 50% op het verbruik van de vaatwasser besparen.

Gebruik afzuigkap
Zet de afzuigkap uit na gebruik. Een afzuigkap gebruikt energie en voert ook warme lucht af waardoor stookkosten kunnen toenemen.

Gebruik vriezer
Voorkom dat de vriezer te koud staat, -18 graden is ruim voldoende. Ontdooi de vriezer minimaal één keer per jaar. Een dun laagje ijs zorgt al voor een extra verbruik van 10%.

Gebruik koelkast
Het plaatsen van warm eten in de koelkast/diepvries zorgt ervoor dat deze extra hard moet werken. Zet de koelkast verder van de muur af (ongeveer 10 centimeter) en houd de achterkant van de koelkast stofvrij zodat de koelkast beter de warmte van de elektromotor kwijt kan. Zet de koelkast op de juiste temperatuur; 4 tot 7 graden (afhankelijk van het soort producten) is ruim voldoende.

Koken
Gebruik pannen met deksels tijdens het koken. Hierdoor kunt u het gas of de kookplaat lager zetten. Het eten is net zo snel klaar. Tijdens het koken kan vaak al eerder het gas uit. Het voedsel kan immers nagaren in het kookvocht.

Voedsel ontdooien
Ontdooi diepvriesproducten in de koelkast in plaats van in de magnetron.

Ontkalken apparaten
Ontkalk regelmatig de waterkoker of het koffiezetapparaat. Bij een verkalkt verwarmingselement duurt het langer voordat het water kookt waardoor het apparaat dus meer energie wordt verbruikt.

Apparaten uitzetten
Zet overige apparaten altijd uit als u ze niet gebruikt. Veel apparaten verbruiken ook energie uit als u ze niet gebruikt.

Gebruik warm water
Laat de warmwaterkraan niet langer of harder lopen dan nodig.